k+f
Gazdaság

Nőtt az innovatív cégek aránya 2006-2008-ban

Nőtt a technológiai innovációs tevékenységet folytató vállalkozások aránya Magyarországon 2006-2008-ban a KSH tanulmánya szerint.

Átlagosan a megfigyelt szervezetek 20,8 százaléka folytatott ilyen tevékenységet 2006-2008-ban, míg 2004-2006-ban 20,1 százalék. A kutatás technológiai innovációt folytató cégekként kezelte azokat, amelyek a vizsgált időszakban új terméket vagy eljárást vezettek be, illetve erre irányuló tevékenységet folytattak.

A felmérés egyik fő megállapítása, hogy az innovatív tevékenységet alapvetően befolyásolta a vállalkozások mérete. Amíg a kétszázötven fős vagy annál nagyobb cégek közel 60 százaléka volt innovatív 2006–-2008 között, addig a közepes méretű vállalkozásoknak nem egészen egyharmada, az ötven főnél kevesebbet foglalkoztatóknak pedig 16 százaléka.

Negatívan befolyásolja az innováció magyarországi átlagát az építőipar, ahol mindössze 6,1 százalék az innovatív vállalkozások aránya. Ez kedvezőtlenül hat a nemzetgazdasági átlagra is, hiszen a cégek több, mint egyötöde az építőiparban működik.

Ezzel szemben a kutatást alaptevékenységként végző cégek kiemelten nagy hányada, 66 százaléka innovatív, de miután nemzetgazdasági súlyuk nem jelentős, nem tudják ellensúlyozni az építőipar okozta negatív hatást – fejti ki a tanulmány.

A felmérés rávilágít az ipar és a szolgáltatási szektor fő gazdasági ágain belüli nagy eltérésre is. A gyógyszergyártás területén például 60 százalékos volt az innovatív cégek aránya, míg a ruházati termékeket gyártók esetében alig haladta meg a hét százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik