Gazdaság

“Siralmas” a bankok tanácsadói munkája

Sok esetben "siralmasnak" minősítette a német bankok befektetési tanácsadói munkáját a Warentest fogyasztóvédelmi szervezet.

A német szervezet kedden ismertetett vizsgálata szerint a befektetési tanácsadók sok esetben nem érdeklődtek ügyfeleik pénzügyi és személyes viszonyai után, megsértve ezzel a tanácsadás alapvető szabályait. Sokszor nem adták át az ügyfeleknek a tanácsadással kapcsolatos jegyzőkönyvet sem, amire viszont az idei év eleje óta törvény kötelezi a bankokat.

A Warentest huszonegy bankot vizsgált meg, s hat pénzintézet kapott befektetési tanácsadásának minősítésére “hiányos” jelzőt. A munka minőségének javítására vonatkozó ígéreteik ellenére a bankok a legutóbbi teszten rosszabbul szerepeltek, mint tavaly nyáron: akkoriban mindössze két bank kapott hiányos minősítést.

Hasonló eredményre jutott a Bundesverband fogyasztóvédelmi szervezet is, amely szerint nem lehet hagyatkozni a bankok befektetési tanácsaira. Ez a szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg a tanácsadásért jutalékot kérnek, nincsenek teljesen világos törvényi előírások, és nem válik hatékonyabbá az ellenőrzés, addig nem is fog változni a pénzintézetek és a pénzügyi közvetítők hozzáállása.

Ajánlott cikk:

Megbuktak a bankok a PSZÁF etikai tesztjén

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik