Gazdaság

Kiszálltak a Tescóhoz a munkaügyi felügyelők

Az ellenőrzés kapcsolatban lehet a 700 milliós sikkasztási vádakkal. A rendőrség is nyomoz.

A budaörsi Tescóban az ellenőrzés délelőtt kezdődött. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség látogatása állítólag kapcsolatban van azzal, hogy a Tescónál a korábbi hírek szerint kikapcsolták a rendkívüli munkavégzés bérszámfejtését, amikor a papíralapú munkaidő-elszámolásról elektronikus módszerre álltak át.

Egyes sajtóértesülések szerint a kieső pótlékok miatt 700 millió forinttól estek el a dolgozók. A Tesco Global Áruházak Zrt. vezetősége ezt ugyan már cáfolta, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint azonban az áruházakban visszamenőleg töltettek ki olyan nyilatkozatot, miszerint a dolgozók maguk kérték a munkaidő-beosztás módosítását, így nem járna nekik a pótlék.

Gedeon András, az OMMF szóvivőjének tájékoztatása szerint a Közép-Magyarországi Munkaügyi Felügyelőség egy bejelentés alapján kezdeményezett vizsgálatot a budaörsi Tesco-ban, de mivel az ellenőrzés a nyilvántartásokra is kiterjed, így összekapcsolódhat a sajtóban megjelent üggyel. A bejelentésben a munkaidő, pihenőidő és szabadságkiadás szabályai kapcsán fogalmaztak meg kifogásokat. A helyszínen délután még tartott a tanúk meghallgatása, a nyilvántartások átvizsgálása.

Közben délután fél négy körül a rendőrség is megjelent a budaörsi Tesco épületében, információk szerint házkutatást tartanak. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy a Pest Megyei Főügyészség rendelt el nyomozást csalás megalapozott gyanúja miatt. A nyomozással a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot bízták meg. Kedden a bizonyítékok beszerzése érdekében “nyomozati cselekményeket” hajtanak végre, de a részletekről többet nem közöltek.

A Tesco – a rendőrség kérésére – nem nyilatkozott a folyamatban lévő ügyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik