Gazdaság

Matolcsy: szeptemberben tér vissza az IMF-EU-küldöttség

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) tárgyalódelegációja szeptemberben tér vissza Magyarországra.

A CNBC amerikai tévécsatornának adott hétfői nyilatkozatában a miniszter hangsúlyozta: az IMF, az EU és a Világbank készenléti hitelkeretéhez kapcsolódó megegyezés végrehajtásának felülvizsgálatáról szóló tárgyalások “nem omlottak össze, hanem a megbeszélések egy bizonyos szakaszában véget értek”.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról, hogy a kormány tárgyalópartnereinek “nem tetszett” a tervezett bankadó, annak mértéke miatt, de a költségvetési hiánycél elérése érdekében ki kell vetni az adót. Matolcsy György hangsúlyozta: a bankadó a megszorító csomag alternatívája, az utóbbi évek megszorító politikáját pedig nem kívánja folytatni a kormány.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György kifejtette: a kormány nem számít arra, hogy növekednek a hitelfelvételi költségek, hiszen Magyarország az idei 3,8 százalékos, és a jövő évi 3 százalék alatti hiánnyal a legjobbak között van az Európai Unió 27 tagországa között.

A nemzetgazdasági miniszter a CNBC-nek elmondta: az IMF és az EU küldöttségei szeptemberben térnek vissza Magyarországra, és a tárgyalások végül eredménnyel zárulnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik