Gazdaság

Leállítaná a szaktárca a Volánbusz közbeszerzését

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Volánbusz Zrt. autóbusz-beszerzési tenderének leállítását kezdeményezi, mivel a kiírás szerint esélytelenek a magyar gyártók.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium emlékeztet arra: a folyamatban lévő tendert 2010 júniusában indította a Volánbusz Zrt. A vállalat 20 darab kettőtengelyes és 40 darab háromtengelyes új, alacsonybelépésű szóló autóbusz megvásárlását tervezte.

A kiírást számos kritika érte elsősorban amiatt, hogy háromtengelyes autóbuszokat sok gyártó (köztük több magyar cég) önállóan nem képes előállítani. A szűkebb pályázói körben nem alakulhat ki valódi árverseny – véli a szaktárca.

A közbeszerzést az alapítói és tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. állíthatja le. A Volánbusz járműállományának egyébként indokolt fejlesztésére, bővítésére a későbbiekben a részvételi feltételek megváltoztatásával új közbeszerzést indíthat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatosan végzi az állami vagyonkezelésbe tartozó cégek teljes átvilágítását. A felülvizsgálat része a társaságok által megkötött vagy tervezett külső szerződések megalapozottságának, fenntartásuk vagy elvetésük lehetőségének felmérése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik