Gazdaság

A BÉT-en is zuhanás jöhet

Negatív piaci reakcióra számítanak az elemzők az IMF-EU és a magyar kormány közötti tárgyalások hétvégi félbeszakadása miatt, emiatt esést várnak a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint borítékolható a negatív reakció mind a részvény-, mind a kötvény- és a devizapiacon is. A forint már kora reggel jelentősen gyengült a pénteki értékéhez képest, emiatt nyomás alá kerülhetnek a bankpapírok, így az OTP és az FHB részvénye alulteljesítheti a piacot. Emellett a többi papírt is várhatóan adni fogják a külföldi szereplők.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kifejtette: Amerikába eljött a korábbi hetek emelkedésének korrekciója, ami a magyar piacon különösen nagy esést indukálhat majd azzal együtt, hogy az IMF küldöttsége idejekorán távozott az országból.

“Elég ehhez csak a forint árfolyamát figyelni: a pénteki 280 körüli szintekről 289-en kezdte a hétfő reggelt” – tette hozzá az elemző.

A CIB Bank elemzésében emlékeztet, hogy pénteken már elromlott a hangulat a részvénypiacokon, csökkenéssel zárt az európai és az amerikai tőzsdeindex is, hétfőn pedig az ázsiai kereskedésben is folytatódott a negatív tendencia. Megjegyzik, hogy a piacok a magyar kormány és a IMF-EU közötti tárgyalások sikertelenségének sem örültek, a felülvizsgálat felfüggesztése rövid távon negatívan hathat a magyar eszközökre.

A BUX 341,37 pontos, 1,49 százalékos csökkenéssel, 22.496,82 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 15,598 milliárd forint volt, a vezető részvények csökkenéssel zártak az előző naphoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik