Gazdaság

Tovább csökkenő inflációra és változatlan alapkamatra számíthatunk

Az elemzők szerint hétfőn sem változtat az április vége óta érvényes 5,25 százalékos alapkamaton a monetáris tanács.

Egyöntetűen az 5,25 százalékos alapkamat változatlanul hagyását várja a Magyar Nemzeti Bank hétfői kamatdöntő ülésétől a city elemzői közössége. Az MTI londoni tudósítójának a további lehetséges kamatpályáról adott nyilatkozataikban azonban már eltérő előrejelzéseket adtak: a többségi vélemény az, hogy a piaci kondíciók romlása miatt véget ért a magyar jegybank enyhítési ciklusa, egyes szakértők ugyanakkor nem tartanak kizártnak még egy kamatcsökkentést.

Erre az évre 4,8 százalékos, a jövő évre 3,1 százalékos átlagos inflációt várnak a szakértők, akik úgy vélik, hogy 2012-ben már a jegybank által kitűzött 3 százalékos cél alá, 2,8 százalékra süllyedhetnek a fogyasztói árak.

Az elemzők szerint a kamattartás irányába hat a magyarországi fiskális politika és az infláció alakulásának bizonytalansága, valamint a kormány és a jegybank között kialakult feszültség is.

A monetáris tanács júniusi ülésének hét tagja közül hat szavazott a változatlan kamatra, s mivel azóta sem a forint árfolyamának alakulása, sem a júniusi, 5,3 százalékos 12 havi inflációs adat nem mondható kedvezőnek, aligha van ok a kamatváltoztatására.

Az idén még lehetséges 25 bázispontnyi kamatcsökkentés feltétele, hogy a kormány megállapodásra jusson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, valamint hogy a nemzetközi piacokra visszatérjen a kockázatot vállaló hangulat.

A Reuters által a Budapesten kérdezett 25 elemző közül nyolcan valószínűnek mondták, hogy két éven belül monetáris szigorításra, azaz kamatemelésre kerül sor. Közülük ketten még idén sem tartják kizártnak, de a többiek csak 2012-re tippelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik