Gazdaság

Értékpapírcsalás: félmilliárd dollárt fizet a Goldman Sachs

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport beleegyezett abba, 550 millió dollárt fizet, hogy pontot tegyen az értékpapírcsalás gyanújával ellene indított polgári peres eljárás végére.

A GS 300 millió dollár pénzbüntetést fizet, és az összeg fennmaradó részéből kárpótolja a károsultakat. Ez az eddigi legnagyobb, pénzintézet által kifizetendő büntetés a tőzsdefelügyelet történetében.

A befektetők azonban úgy vélik, hogy az 550 millió dolláros rekordösszeggel az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) csupán “rácsapott a bank kezére”, hiszen a pénzintézet tavalyi bevétele meghaladta a 13 milliárd dollárt.

A Goldman Sachs befektetési bank ellen április közepén merült fel súlyos értékpapírcsalás vádja. A tőzsdefelügyelet szinte piaci földindulást keltve, polgári peres eljárást indított a bank ellen azzal a váddal, hogy fontos információkat hallgatott el ügyfelei elől “nem elsőrendű” (subprime) jelzáloghitel-piaci alapú származékos befektetési eszközökkel kapcsolatban, csalárd módon forgalmazva azokat.

A vád alapja az volt, hogy a SEC szerint a Goldman 2007-ben – még a globális hitelválság elhatalmasodása előtt – olyan, kockázatterítő céllal értékpapírosított kötelezvényportfoliót (CDO) kínált a piacon, amelybe nem elsőrendű amerikai jelzálog-követeléseket is belecsomagolt fedezetként, és elhallgatta a befektetők előtt, hogy a szóban forgó CDO-portfolió összeállításában jelentős szerepe volt egy fedezeti alapnak.

A Paulson & Co. nevű fedezetialap-társaság az amerikai értékpapír-felügyelet szerint eközben pozíciókat vett fel az amerikai jelzálogkötvény-piac összeomlására, ami be is következett, vagyis így felmerül a Paulson és a GS közötti összejátszás gyanúja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik