Gazdaság

Londonban stagnáló magyar inflációt várnak júniusról

Az előző havival gyakorlatilag azonos, éves szinten stagnáló magyarországi inflációt várnak júniusról londoni felzárkózó piaci elemzők.

A kamatkilátásokról azonban eltérő vélemények vannak forgalomban a Cityben.

Az MTI által a kedden esedékes adatközlés előtt kérdezett nagy londoni elemző és befektetési házak mindegyike a májusban mért 5,1 százalékos tizenkét havi inflációval azonos, vagy ahhoz nagyon közeli drágulási ütemet jósolt a múlt hónapról is.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci szakértői 5,1 százalékos éves összevetésű inflációt valószínűsítenek. Kiemelték ugyanakkor: előrejelzési modelljük az év végéig 3 százalékra lassuló inflációt jelez, abban az esetben, ha a forint az euróhoz képest fokozatosan visszaerősödik 275 környékére az idén.

A cég elemzői szerint azonban az MNB monetáris tanácsának több tagját aggasztják az inflációs nyomások, és így a magyarországi jegybanki kamat most még várhatóan nem változik.

A BoA-ML előrejelzése mindazonáltal az, hogy az idén, valószínűleg októberben lesz még egy negyed százalékpontos kamatcsökkentés, 5,00 százalékra, de 2011 végére 5,50 százalékra emelkedik vissza a jegybanki kamatszint.

Az idei további pénzügypolitikai enyhítés azonban nem konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének minap kiadott prognózisa szerint az inflációs kockázatok miatt a kamatszigorítás felé hajlóra változhat a magyar jegybank alapállása, és most már valószínűbbnek tűnik egy kamatemelés, mint egy kamatcsökkentés.

A ház citybeli befektetési elemzői június végén tájékozódó látogatást tettek Magyarországon, és erről nemrég Londonban kiadott elemzésükben azt írták: becslésük szerint a 2007-2008-ban, svájci frankban felvett lakáscélú hitelek havi törlesztőrészletei ma már több mint 50 százalékkal magasabbak az induló szintnél. A nagyobb törlesztési kiadásokból eredő gyengülő fogyasztási kilátások valamelyest ellentételezik a forint árfolyamveszteségeinek várhatóan erős inflációs hatásait, ám összességében az utóbbi időszak forintgyengülése magasabb szintre beálló inflációs pályát eredményezhet 2011-2012-ben – vélekednek a Morgan Stanley londoni elemzői.

A cég közölte, hogy a magyarországi kamatemelés ugyan nem tartozik központi előrejelzési forgatókönyvei közé – a cég 2011 második feléig változatlan MNB-kamattal számol -, most már azonban mégis valószínűbbnek tart egy kamatemelést, mint egy kamatcsökkentést, különös tekintettel a kockázati környezetre és arra, hogy a Morgan Stanley szakértői “nem igazán” várnak érdemi forinterősödést a mostani árfolyamokról.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének új felzárkózó piaci helyzetértékelésében is az áll, hogy a cég szerint a magyar jegybank enyhítési ciklusa véget ért, és a következő pénzügypolitikai lépés várhatóan kamatemelés lesz 2011-ben.

Az elemzéshez fűzött táblázatos előrejelzés szerint a cég szakértői 2011 szeptemberére 5,50 százalékos, 2011 decemberére 5,75 százalékos MNB-alapkamatot várnak a jelenlegi 5,25 százalék helyett.

A júniusi inflációról adott előrejelzésükben a JP Morgan citybeli szakértői minimális gyorsulást jósoltak: közölték, hogy 5,2 százalékos éves drágulást várnak a múlt hónapról a májusi 5,1 százalék után, elsősorban az élelmiszerek “lanyhuló deflációja” és a hatóságilag szabályozott árak emelkedése miatt. A tavalyi magas üzemanyagár-bázis ugyanakkor fékező hatással lesz a tizenkét havi összevetésű júniusi inflációra – tették hozzá a ház szakértői.

A JP Morgan elemzői 3,6 százalékon várják az éves magyarországi infláció mélypontját júliusban vagy augusztusban, de utána azzal számolnak, hogy a drágulási ütem az év végére 4,2 százalékig visszagyorsul.

A cég a jövő év egészére is azt jósolja, hogy a magyarországi infláció a 3 százalékos célszint felett marad. A JP Morgan szakértői megerősítették, hogy nem számolnak további MNB-kamatcsökkentéssel.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői a májusival egyező, 5,1 százalékos éves inflációt várnak júniusról. A ház előrejelzése szerint a maginfláció jó eséllyel tovább csökkent, de a hatósági árakban bekövetkezett módosulások valószínűleg korlátot szabtak a teljes kosárra számított infláció lassulásának.

A GS szakértői szerint a szezonális, valamint az árvíz mint egyedi tényező okozta élelmiszer-drágulás is teremthet valamelyes inflációs nyomást.

A ház által felvázolt inflációs pálya a továbbiakban először lassulást valószínűsít, a negyedik negyedévben a visszagyorsulás kockázatával, majd 2011 első felében újbóli “lassú csökkenéssel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik