Gazdaság

A magyar bankadót kritizálja a Financial Times

A Financial Times szerint az államháztartási hiánycél tartására "jobb módszerek" is kínálkoznának a magyarországi bankadóztatási terveknél.

A londoni gazdasági napilap kommentár rovatában közölt értékelés szerint “fegyverben a budapesti bankárok”, miután a parlament elé terjesztett törvénytervezet a pénzügyi szektorra róna ki jókora adóterhet “a költségvetési rés betömését” elősegítendő.

Az intézkedés nem sokkal követi a Fidesz egyik vezetőjének azon kijelentését, hogy “Magyarország lehet a következő Görögország”. Ez dugóhúzóba sodorta a piacokat, és aláásta a magyar kormány hitelességét. Az “önkényes és nagy terhet jelentő” új adónem tovább károsítja Magyarország érdekeit.

A lap szerint a bankadóból idén várt 200 milliárd forintos bevétel a hazai össztermék (GDP) 0,7 százalékának felel meg, ami GDP-arányosan négyszer magasabb, mint amennyit bárhol máshol hasonló adójavaslatoktól várnak.

A Financial Times szerint az ilyen szintű bankadóztatás arra késztetheti a külföldi bankokat, hogy “átértékeljék magyarországi kitettségüket”, ami potenciálisan jelentős tőkekiáramlást okozhat.

A londoni üzleti napilap annak a véleményének ad hangot, hogy a kormány számára “vannak jobb módszerek is” az idei 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesítésére. Ha a bankadót nem lehet eltörölni, akkor “drasztikusan módosítani kell”.

A lap hírrovata is közölt egy cikket pénteken a magyarországi bankadóról, kiemelve, hogy a külföldi tulajdonú pénzintézetek “hangos tiltakozásai ellenére” Orbán Viktor miniszterelnök “dacosan kizárta” a bankadóztatási tervek újratárgyalását.

Az IMF egyelőre nem reagált, de várakozások szerint a valutaalap “fenntartásait fogja hangoztatni” a banki illeték mértékével és szerkezetével kapcsolatban a magyar kormánnyal e héten folyó tárgyalásokon – írta a Financial Times.

A javasolt banki illeték népszerű sok “hétköznapi magyar ember” szemében, akik a bankokat tartják felelősnek “a nyakukba rakott devizahitelekért”, amelyeket ma már nehezebb törleszteni a forint gyengülése miatt – írta a brit gazdasági lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik