Gazdaság

Tetőzhet a globális növekedés

A második negyedévben tetőzhetett a világgazdaság növekedési üteme, és a belátható jövőben az eddiginél mérsékeltebb globális teljesítménynövekedés valószínű - írta az egyik vezető londoni befektetési csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzőmenedzser-index (PMI) alapján.

A JP Morgan, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból képzett saját beszerzőmenedzser-indexét, a múlt hónapról kiadott szerdai összesítésében közölte: az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató júniusban jelentősen, 1,6 ponttal 55,4-re csökkent.

Ez éves szintre átszámolva 3,0 százalékos világgazdasági növekedési ütemnek felel meg – áll az elemzésben.
A JP Morgan által számított összágazati globális PMI-mutató gyors felfutás után az idén eddig áprilisban tetőzött, 57,7 ponttal, ami robusztus, 4 százalékhoz közeli világszintű gazdasági növekedést tükrözött.

Az indexben azóta mért két egymás utáni havi csökkenés a szerdai kimutatáshoz fűzött elemzés szerint arra vall, hogy a világgazdaság teljesítményének bővülési üteme az idei második negyedévben elérhette csúcspontját a jelenlegi ciklusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik