Gazdaság

Márton: önfenntartó Malévra van szükség

Nemzeti légitársaságra szükség van, de csak akkor, ha működtetése legalább nullszaldós - közölte Márton Attila, a nemzeti fejlesztési tárca légiközlekedésért felelős miniszteri biztosa.

A miniszteri biztos szerint a jelenlegi környezet alkalmatlan a szektor szabályozására és fejlesztésére, részben azért, mert a meglévő struktúrák és jogszabályok felett eljárt az idő, részben pedig azért, mert jó pár éve nincs igazi gazdája a területnek. A szakember legsürgetőbbnek a minisztériumi légügyi főosztály létrehozását nevezte.

“A hazai szabályozás inkább gátolja az iparág fejlődését, ezért javaslatot kell tennünk az állami igazgatás struktúrájára, tucatnyi már meglévő rendelet módosítására, mintegy 30 hiányzó rendelet megalkotására, s még nem is beszéltem arról, hogy a légiközlekedési törvényünk 1995-ben kelt” – sorolta a teendőket a miniszteri biztos.

Márton Attila az interjúban elmondta, hogy egyeztetve a többségi tulajdonossal át fogják tekinteni, hogy maradéktalanul teljesültek-e a Budapest Airport privatizációs szerződésében vállalt kötelezettségek. Emellett megvizsgálják azt is, hogy a reptér fejlesztési elképzelései megfelelően hasznosulhatnak-e.

A nemzeti légitársasággal kapcsolatban a miniszteri biztos úgy fogalmazott: “egy dolog biztos: nemzeti légitársaságra szükség van, de csak akkor, ha az üzemi szinten önfenntartó tud lenni, azaz legalább nullszaldós eredményre képes”. A Malév működőképességének fenntartása érdekében mélyreható változásra van szükség.

“Tovább most nem mennék, mert július huszadikára készülünk el a cég múltját és jövőjét elemző munkával, s csak ez alapján tehetünk javaslatokat a kormánynak” – tette hozzá Márton Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik