Gazdaság

A fuvarozók sürgetik a kereskedelmi gázolajár bevezetését

Sürgeti a kereskedelmi gázolajár bevezetését a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary).

A szervezet szerdai közleménye szerint a kereskedelmi gázolajár 2010. szeptember 1-jei bevezetése esetén a forgalom-növekedésből származó jövedéki adó-összege még ebben az évben 5,5 milliárd forinttal gyarapítaná a költségvetést.

A kormány és a tíz legnagyobb magyarországi fuvarozó céget tömörítő Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum (NÖFF) hétfőn állapodott meg arról, hogy a fórumba tartozó cégek járművei 2010 második félévében Magyarországon tankolják meg járműveiket azokban az esetekben is, amikor költséghatékonysági okokból inkább a határon túl tennék ezt.

A hétfői bejelentés szerint összesen 20 millió liter gázolaj magyarországi tankolásáról van szó, amelynek adórésze bekerül az államháztartásba és elkülönítik az árvízkárosultak részére fenntartott alapba, ami így további kétmilliárd forinttal növekedne.

Cserébe Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt ígérte, hogy 2010. január 1-től a kormány bevezeti a kereskedelmi gázolajárat, ami literenként nyolc forint jövedéki adó visszatérítést jelent majd a fuvarozó cégeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik