Gazdaság

Az Európai Unióhoz fordul a Liga Szakszervezetek

Magyarország elleni eljárás indítását kezdeményezi a Liga Szakszervezetek az Európai Unió Bizottságánál.

Az érdekvédelmi tömörülés a június 21-én elfogadott, kormánytisztviselőkről szóló törvényt kifogásolja, mely lehetővé teszi, hogy jogviszonyukat indokolás nélkül, bármikor megszüntessék.

A Liga Szakszervezetek levélben fordult Andor Lászlóhoz, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosához, hogy az EU Bizottsága “a rendelkezésére álló eszközökkel lépjen fel az uniós jog megsértése miatt”.

Véleményük szerint a nemzeti szabályozás az Európai Unió Alapjogi Chartájával ellentétes, mivel ahelyett, hogy az indokolatlan elbocsátás elleni védelmet rögzítené, a közszféra jelentős foglalkoztatási csoportjára nézve teljes egészében megszünteti az indokolási kötelezettséget.

A közlemény rámutat: az Európai Unió Alapjogi Chartája kimondja, minden munkavállalónak joga van az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemhez, azaz “el kell ismerni a dolgozók jogát ahhoz, hogy munkaviszonyukat ne lehessen megszüntetni tényleges ok nélkül”.

A jogszabályt az Országgyűlés már egy korábbi ülésén is elfogadta, Sólyom László köztársasági elnök azonban akkor megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. A legfőbb kifogása az volt, hogy a törvény egyes rendelkezései ellentétesek az Európai Unió jogából eredő kötelezettségekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik