Gazdaság

Sarkozy bekeményít a pazarló miniszterekkel szemben

A francia elnök három év alatt tíz százalékkal kívánja csökkenteni az állam működésére fordított kiadásokat.

A francia elnök három év alatt tíz százalékkal kívánja csökkenteni az állam működésére fordított kiadásokat, s a közpénzeket pazarló miniszterekkel szemben szankciókat helyezett kilátásba.

“A jelenlegi helyzetben szisztematikusan felül kell vizsgálni az igazolhatatlan és túlzó kiadásokat” – írta Nicolas Sarkozy a miniszterelnökéhez intézett levelében.

Az államfő megerősítette: elmarad a nemzeti ünnepen az elnöki garden party, a minisztériumoktól pedig hasonló példamutató takarékosodást kért a fogadások és a hivatalos utak költségeinek csökkentésére. Ezenkívül jelezte, hogy 2013-ig megszűntet 10 ezer szolgálati gépkocsit és 7 ezer szolgálati lakást.

Az elnök közölte: ezentúl szankciókat von maga után, ha egy miniszter személyes költségeit az állami büdzséből fedezi. Azt ajánlotta, hogy a hivatalos utakhoz a tárcavezetők a vasutat vegyék igénybe, és amennyiben megoldható, ne szállodákban, hanem az állami épületekben: a prefektúrákon, konzulátusokon, nagykövetségeken szálljanak meg.

A miniszterek közvetlen munkatársainak számát ősztől húszra, az államtitkárok mellett dolgozókét négyre korlátozza az államfő, s az ezen személyek jövedelmére és költségeire fordítható összeget pedig tíz százalékkal csökkenti.

A közigazgatáson belüli takarékoskodást Sarkozy “morálisan elengedhetetlennek” nevezte levelében.

A francia kormány már korábban célul tűzte ki, hogy 2013-ra a költségvetési hiányt a GDP három százaléka alá csökkenti, és ennek érdekében 45 milliárd euróval visszafogja az állami kiadásokat, valamint nyugdíjreformot vezet be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik