Gazdaság

Merkel elutasította az amerikai bírálatokat

Tovább éleződnek az ellentétek a német és az amerikai gazdasági elképzelések között.

A német kancellár a leghatározottabban elutasította azokat az amerikai bírálatokat, amelyek szerint Németország szigorú takarékossági irányvonalával veszélyeztetné a világgazdasági fellendülést.

Angela Merkel az államháztartás konszolidálását alapvető fontosságúnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy csakis ez a politika segítheti a későbbi fellendülést.

Az elmúlt napokban a nemzetközi sajtó szenzációs tálalásban számolt be arról, hogy éleződnek az ellentétek az Egyesült Államok és Németország között a gazdasági, illetve pénzügyi válságból való kilábalás stratégiáját illetően. Bírálta az általa túlzottnak nevezett német takarékoskodást Barack Obama amerikai elnök, aki a válság elhárítása érdekében mindenekelőtt a gazdasági növekedés ösztönzését sürgette. Értesülések szerint Obama és Merkel között több levélváltásra, illetve közvetlen telefonbeszélgetésre került sor, mindez azonban nem enyhítette a nézetkülönbségeket.

A német kancellár ezzel szemben ismét védelmébe vette kormánya politikáját, emlékeztetve arra, hogy Németország ebben az évben rekord méretű eladósodást vállalt a nemzetközi konjunktúra, illetve a németországi fogyasztás ösztönzése érdekében. Merkel elismerte, hogy az amerikai elnök ehelyett a közvetlen konjunktúraprogramok mellett van.

Védelmébe vette a német álláspontot az Európai Központi Bank vezetője. Jean-Claude Trichet alaptalannak tartotta azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Németország a takarékossági intézkedésekkel tartós stagnálást okozhat az eurótérségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik