Gazdaság

Kiszivárgott az első adócsomag

Elkészült a könnyebben módosítható tételek szövegezése, de több kérdést is felvet a új szabályozás.

Nyilvánosságra kerültek a Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított első adócsomag részletei. Az Index birtokába került dokumentumokból kiderül, hogy az új szabályok bevezetése illeszkedik az Orbán Viktor által felvázolt akciótervbe, de több esetben is alkotmányossági kérdést vet fel. Kiszámolható az is, hogy körülbelül 80 milliárd forintos hiány keletkezik utána a költségvetésben.

A következő kormány egyelőre csak a könnyeben kivitelezhető változtatásokat vezeti be, így például a szabad gyümölcspárlat-készítés új jövedéki szabályai – amelyek uniós jogot sérthetnek – még nem kerültek bele a csomagba.

A július 1-ig bevezetendő változások közt szerepel többi közt az idegenforgalmi adó eltörlése, egyben az üdülőépületek építményadójának a megemelése, a 10 százalékos társasági- és egyéni vállalkozói adókulcs 500 millió forintos adóalapig történő alkalmazása, az ingatlan-bérbeadás szabályainak megváltoztatása – az értékcsökkenés elszámolhatóságának tekintetében – magányszemélyek részére, illetve az egyenes ági díjmentes öröklés alkalmazása.

Több helyen még kérdéses, hogy az adóterhek növelésére előírt 45 napos hatálybalépési időt hogyan fogják áthidalni. Így például az üdülési építményadó emelésénél és házastársak öröklésének szabályozásánál – ahol kedvezőtlenebbek lesznek az illetékfizetési feltételek, mint most – még módosításokra lehet számítani, hiszen a szöveg egyelőre azonnali hatálybalépést ír elő. a kormány a napokban tárgyal majd az új csomagról.

AJÁNLOTT LINK:

Indexen a törvénybe foglalt adócsomag (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik