Gazdaság

Radikális hiánycsökkentő programot hirdettek Nagy-Britanniában

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb államháztartási hiánycsökkentő programját terjesztette elő kedden a brit pénzügyminiszter.

George Osborne a londoni alsóházban ismertette az új konzervatív-liberális koalíciós kormány “vészköltségvetését”, amely a májusi kormányváltás után elvégzett gazdasági állapotfelmérés alapján készült.

A tervezet fő pontjai között szerepel, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány a jelenlegi, 2010-2011-es pénzügyi évre várt 10,1 százalékról 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökken.

Osborne az elsődleges intézkedések között említette a fő áfakulcs felemelését 17,5 százalékról 20 százalékra a jövő évtől, különadó kivetését a Nagy-Britanniában működő bankokra szintén 2011-től, az évi 21 ezer fontnál (6,5 millió forintnál) többet kereső közalkalmazottak bérének befagyasztását két évre, és az állami nyugdíjjogosultság alsó korhatárának gyorsított ütemű felemelését 66 évre.

Emellett azonnali hatállyal felemelik 18 százalékról 28 százalékra a legmagasabb jövedelmi kategóriában lévők által fizetett tőkejövedelmi adót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik