Gazdaság

Orosz-fehérorosz gázvita: Moszkva csökkenti a földgáz-szállításokat

Dmitrij Medvegyev elnök hétfő reggel utasította a Gazpromot a fehéroroszországi földgáz-szállítások korlátozására.

Az orosz elnök azt követően hozta meg a döntését, hogy meghallgatta a Gazprom elnökének jelentését. Alekszej Miller elmondta Medvegyevnek, hogy a fehérorosz fél végre elismerte a tartozás tényét, ám pénz helyett csak áruban – különböző járművek, szerszámgépek és egyéb termékek szállítása formájában – hajlandó elszámolni.

Mivel az Észak-Európába, s ezen belül Lengyelországba szállított földgáz zöme Fehéroroszországon keresztül jut el a célországokba, a Gazprom már vasárnap sietett leszögezni, hogy a belarusz gázstop semmiképpen sem lesz befolyással az európai szállításokra. Az esetleges fennakadások esetén ugyanis az ukrajnai vezetékeken gond nélkül képesek kompenzálni a kieső mennyiséget.

Az orosz-fehérorosz gázvitát az robbantotta ki, hogy Minszk az idén nem volt hajlandó elfogadni a Gazprom által idén bevezetett áremelést, és továbbra is a tavalyi árak szerint számolt el. Ezáltal a fehérorosz Beltranszgaz májusig közel 200 millió dolláros adósságot halmozott fel. Moszkva hétfő reggelig szabott határidőt a tartozás csökkentésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik