Gazdaság

Kaszált a kasszáknál a Toy Story 3

Több mint 150 millió dolláros (33,75 milliárd forintos) bevétellel nyitott a Toy Story 3, az animációs mese rég várt harmadik része az első hétvégén a mozipiacon.

A 153,8 millió dolláros becsült bevételből 109 milliót (24,5 milliárd forintot) az észak-amerikai mozipénztáraknál fizettek a nézők, ezzel a Toy Story 3 új nyitócsúcsot állított fel a Pixar animációs stúdió történetében. A régit A hihetetlen család tartotta, amely 2004 májusában 70,5 millió dollárral kezdett.

Amennyiben a végső adatok igazolják az előzetes becsléseket, a Toy Story 3 minden idők júniusi rekordere lehet Észak-Amerikában. Az eddigi júniusi rekorder a Transformers: A bukottak bosszúja volt, amely tavaly ilyenkor 108,97 millió dolláros (24,5 milliárd forintos) bevételt hozott.

A rajzfilmek között eddig csak a Shrek-epizódok két darabja, a Harmadik Shrek (2007, 122 millió dollár), valamint a Shrek 2 (2004, 108 millió) tudott a Toy Story 3-nál hatásosabb kezdést produkálni Észak-Amerikában. A kedves játékfigurák legújabb fantasztikus kalandjait – amelyben Barbie és Ken is életre kel – nagyon jól fogadta a kritika. Chuck Viane, a Disney egyik illetékes vezetője szerint a filmtől nem várható, hogy azonnal átírja a csúcslistákat, inkább lassan fog célt érni.

A Toy Story 3 első hétvégéjének összesen 44,8 millió dolláros (10 milliárd forintos) Észak-Amerikán kívüli bevételéből 20 millió Mexikóból, Brazíliából és Argentínából származik, dacára e három ország érdekeltségének a most zajló labdarúgó-világbajnokságon. A kínai piac eddig 9,5 millió dollárt (2,1 milliárd forintot) produkált.

A Toy Story, amelyben Woody, a cowboy (eredeti hangja Tom Hanks), Buzz Lightyear, az űrkopó (Tim Allen) és cimboráik kerülnek kalandos helyzetekbe, 1995-ben tűnt fel a mozivásznon a Pixar gyártásában. A mozi a számítógépes animáció egyik úttörője volt. A folytatás 1999-ben készült el, így a harmadik részre több mint tíz évet kellett várniuk a rajongóknak. A Toy Story 3 bevételeit a korábbiakhoz képest jelentősen megdobják a 3D-s vetítések drágább jegyárai, amelyek a Disney szerint a befolyó pénz 60 százalékát adják.

A Toy Story 3 mögött a hétvégén Észak-Amerikában az egy héttel korábban még listavezető Karate kölyök lett a második 29 millió dolláros (6,5 milliárd forintos) bevétellel; Jackie Chan akciófilmje tíz nap alatt már 106,3 millió dollárt (23,9 milliárd forintot) hozott. A harmadik helyre A szupercsapat futott be 13,8 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal); az akciófilm Liam Neesonnal eddig 50 milliót hozott a konyhára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik