Gazdaság

Milliárdosak a mezőgazdasági károk Borsodban

Az előzetes felmérések alapján Borsod megyében mintegy 68,8 ezer hektáron keletkezett ár- és belvízi kár, melynek összege 2-2,5 milliárd forint.

Ebből mintegy 47,7 ezer hektár szántó, 20,7 ezer hektár rét-legelő, 290 hektár szőlő és gyümölcsös – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) megyei vezetője.

Görcsös Ferenc kifejtette: az árvizek mellett a tartósan sok eső és kialakult belvíz miatt a termelők a szükséges munkálatokat sem tudták elvégezni. Mintegy 18,4 ezer hektár tavaszi növényt nem sikerült elvetni, a munkák elmaradása miatt pedig a kártevők és a gombabetegségek további terméskiesést okoznak.

A Magosz megyei vezetője hozzátette: mindezen okok miatt levelet küldtek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, amelyben kilenc pontban foglalták össze kérésüket. Görcsös Ferenc hangsúlyozta: jól tudják, milyen nehéz helyzetben van az ország, de ahhoz, hogy a gazdák túléljék a kialakult helyzetet, mindenképp segítségre van szükségük.

Emlékeztetett arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és annak mezőgazdaságát az elmúlt hetekben emberemlékezet óta nem látott árvíz sújtotta, amely katasztrófahelyzetet teremtett. A szántóföldek, rétek, legelők több területen víz alá kerültek, sokszor a települések megmentése érdekében a folyómedrek gátjainak átvágásával viselték és viselik a károkat a termelők – ismertette.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a tavasz folyamán harmadszor öntöttek ki a borsodi folyók, veszélyhelyzetet teremtve a térségben. Ezért kérik a kormányt, hogy a keletkezett károkat – 2-2,5 milliárd forint – egészben vagy részben térítsék meg a termelők felé.

Kitért a kilenc pontban összefoglalt kérésekre. A szaktárca vezetőjének írt levél első pontjában azt szorgalmazzák, kezdeményezze a kormány és kérjen anyagi segítséget az Európai Unió bizottságától a katasztrofális helyzet miatt. Másodikként azt szeretnék, ha az önkormányzatokhoz hasonlóan teljes mértékű állami kártérítésben részesítenék a mezőgazdaságot, hozzáfűzve, hogy a kormány “hozzon vis maior rendeletet az egész megyére vonatkozóan, ugyanis a felvásárló szervezetek nem fogadják el a szerződésmódosításokat”.

Mint mondta, az is segítene, ha a mezőgazdasági termelők 2010-re vonatkozó földalapú támogatásának legalább 50 százalékát előre megkapnák, enyhítve ezáltal likviditási gondjaikat, továbbá a megyére vonatkozó központi és helyi adók és egyéb befizetések megfizetését felfüggesztenék.

Sokat javítana a gazdák helyzetén az is, ha a kormány állami garancia mellett hitelt biztosítana a termelők számára, és nemzeti támogatásból az állatok megmentése, illetve a legelők fertőtlenítése kapcsán keletkezett költségeket megtérítené – közölte Görcsös Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik