Gazdaság

Több növekedésösztönző forrást szeretne Papandreu

Uniós szintű adókból több növekedésösztönző forrás előteremtését szorgalmazta szerdán Brüsszelben Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök.

“Szükség van mind az államháztartás konszolidálására, mind pedig olyan forrásokra, amelyek nem az EU-tagország nemzeti költségvetéséből származnak” – vélekedett.

Papandreu szerint a gazdasági növekedést abból lehetne ösztönözni, hogy EU-szintű adót vetnek ki a pénzügyi tranzakciókra, “zöld adóval” kellene sújtani a magas szén-dioxid-kibocsátást, illetve akár eurókötvényeket is ki lehetne bocsátani.

A tagállamoknak megerősített gazdasági koordináció mellett olyan, fejlett technológiát képviselő nemzetgazdaságokat kellene teremteniük, amelyekben érvényesül a társadalmi összetartozás elve is – mondta.

Szerinte az európai pénzügyi stabilitási mechanizmust – amelynek alapjait a görög hitelválság miatt, de az esetleges további, szintén csődközeli helyzetbe jutó országok megsegítésére fektette le az euróövezet – intézményesíteni kell, valamint ki kell egészíteni egy európai valutaalap létrehozásával, valamint a ma még nagyon átláthatatlanul működő “pénzügyi árnyékgazdaság” megrendszabályozásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik