Gazdaság

Csökkentik a minimálbért a görögök

Görögországban 10 éves csúcsra emelkedett a munkanélküliség az idei első negyedévben. A kormány egyebek mellett a minimálbér csökkentésével javítana a helyzeten.

A görög statisztikai hivatal adatai szerint a munkanélküliségi ráta 11,7 százalékra emelkedett az év első három hónapjában, a 2009 negyedik negyedévi 10,9 százalékról. A munkanélküliség – amely 1,6 százalékponttal haladja meg az euróövezeti átlagot – legutóbb egy évtizede volt hasonló nagyságú Görögországban.

Az állástalanok tábora a gazdasági visszaesés hatására várhatóan tovább bővül. A hazai össztermék (GDP) négy százalékkal csökkenhet az idén. Ebből 2,5 százalékpont a súlyos adósságválság miatt bevezetett megszorítások, a fizetés- és nyugdíjcsökkentések, és adóemelések hatása. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a recesszió miatt 15 százalékig emelkedhet az idén a munkanélküliségi ráta.

A kormány csütörtökön átfogó munkaerőpiaci reformot terjesztett elő. Ennek részeként a magánvállalatoknál törvényileg előírt végkielégítés mértékét a felére csökkentenék. A 25 éven alatti munkavállalók minimálbérét havi 740 euróról 592 euróra csökkentené a kormány, a 150 főnél többet foglalkoztató cégeknek pedig engedélyezné, hogy a jelenlegi, havi két százalék helyett az alkalmazottak öt százalékát bocsáthassák el.

A szakszervezetek felháborodására reagálva a Andreasz Loverdosz munkaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a reformot az országot 110 milliárd eurós hitelkerettel támogató IMF és az euróövezeti tagállamok “diktálták”, és az intézkedések hosszabb távon növelik a foglalkoztatást és javítják Görögország versenyképességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik