Gazdaság

Brutálisan leminősítették Görögországot

Meredek visszaminősítéssel a befektetésre ajánlott fokozat alá sorolta vissza Görögország adósosztályzatait a Moody's Investors Service.

A hitelminősítő londoni bejelentése szerint a görög kormánykötvények besorolása egyszerre négy fokozattal, az eddigi elsőrendű “A3”-as szintről “Ba1”-re módosul a cég listáján.

Ez igen agresszív visszaminősítés a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, amelyben már két fokozatnyi osztályzatrontás is ritka.

A Moody’s osztályzati metodikájában a “Baa3” a még befektetésre ajánlott legalsó besorolási szint; a Görögországnak most megadott “Ba1”-es fokozat ennél eggyel alacsonyabb, és már a spekulatív sávban van.

Nemrég egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s is agresszív mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív – “bóvli” – szintre, “BB plusz”-ra rontotta Görögország adósbesorolásait, szintén arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre szűkebbek a görög kormány gazdaságpolitikai lehetőségei az államadósság-folyamatok fenntartható pályára állítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik