Gazdaság

Nincs egyetértés az EU-ban a költségvetések ellenőrzéséről

Nem mindenki szeretné, ha Brüsszel felügyelné a nemzeti gazdaságpolitikát.
Kapcsolódó cikkek

Az EU-országok már jövőre egyeztetni fogják költségvetési terveiket, és nem pedig önállóan dönteni – így vélekedik az olasz gazdasági miniszter, Giulio Tremonti. “Az idei az utolsó év, amikor nemzeti költségvetések készülnek. A gazdaságpolitikákat minden évben egyidejűleg, együtt és egyforma módon fogják kialakítani. Nem lesz olyan ország, amely a többiekétől eltérő döntéseket hoz” – vélte. “Az európai országok jogainak hatalmas átruházása megy végbe” – mondta az olasz gazdasági miniszter, akinek nyilatkozata azt jelzi, hogy az olasz kormány határozottan támogatja a nemzeti költségvetési törvényalkotás brüsszeli kontrollját.

Nagy-Britannia viszont mereven ellenzi, hogy az Európai Bizottság vagy bármely más EU-testület előzetesen vizsgálhassa, véleményezhesse az EU-tagországok nemzeti költségvetési tervezeteit. “A brit költségvetés tervezetét a brit parlament elé kell terjeszteni, és ehhez az állásponthoz ragaszkodunk” – mondta a BBC-nek vasárnap a brit külügyminiszter, William Hague. Egyebekben kifejezte reményét, hogy az euróövezet túléli a mostani pénzügyi felfordulást. Mint mondta, “nemzeti érdekünk, hogy rendben legyenek az euróövezeti országok”.

A német pénzügyminisztérium kilencpontos tervezete szigorúbb büntetéseket követel az EU-beli költségvetési szabályokat megszegő kormányok ellen, a visszaeső szabályszegőktől megvonná a szavazati jogot az EU-fórumokon, és csődeljárás lehetőségét és kidolgozását javasolja államok számára is.

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök kevésbé szigorú elképzelései szerint az euróövezeti állam- és kormányfők rendszeres csúcsértekezleteiből ki kellene alakítani az övezet számára valamiféle közös gazdasági kormányzatot, amelynek állandó titkársága lenne, és az ügyelne a gazdaságpolitikák összehangolására, illetve az európai gazdaság újraegyensúlyozására és a növekedés gyorsítására összpontosítana. Ezt viszont a német kormány nem támogatja az eddigi értesülések szerint. A francia elnök és Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben megpróbál egyezkedni a csütörtökre tervezett EU-csúcstalálkozó előtt.

Az EU az euróövezeti adósságválság láttán igyekszik szigorítani a tagországok költségvetési fegyelmét szabályozó, 1997-ben elfogadott, de 2005-ben enyhített Stabilitási és Növekedési Paktumot. Ez az a megállapodás, amely az EU-országok számára előírja egyebek között, hogy éves államháztartási hiányuk nem lehet több a hazai össztermék (GDP) 3 százalékánál, bruttó közadósságuk pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát. A szigorítás egyik eleme lenne a nemzeti költségvetési tervek előzetes brüsszeli vizsgálata a nemzeti parlamentek szavazása előtt. A terveken, amelyeket az EU jövő heti csúcsértekezletén is megvitatnak, a pénzügyminiszterek munkacsoportja dolgozik Herman Van Rompuy, az EU elnöke vezetésével.

Rompuy a hét elején úgy nyilatkozott, hogy az EU-országok támogatják az államháztartási fegyelemre vonatkozó szabályok szigorítását, illetve a pénzügyi problémák azonosítását még az előtt, hogy azok igazán súlyossá válnának. Mint mondta, a miniszterek támogatják azt a tervet, hogy az unió még a hazai parlamenti jóváhagyás előtt áttekinthesse a tagországok költségvetési tervezetét, és azt is, hogy vezessenek be szigorúbb szankciókat az államháztartási hiánykorlátot nem tartó országok fegyelmezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik