Gazdaság

Késik a dinnyeszezon

A hűvös, esős időjárás miatt három héttel kitolódik a dinnyeszezon kezdete.

“Az országban mindenütt az elültetett állománynak legalább az egynegyede tönkrement. A hosszú, hideg, esős időszak miatt a magyar dinnyeidény kitolódik. A megmaradt állomány viszont, amely átvészelte a kritikus időjárást, minőségben, beltartalomban biztos hogy semmilyen hátrányt nem szenvedni majd” – mondta Pócs János, jászapáti dinnyetermesztő gazdálkodó a Magyar Nemzetnek.

A termelők felől nézve, rendezettebb piaci helyzet fog kialakulni. Ugyanis a piac úgy néz ki, hogy Görögországból már most itt van a dinnye, majd érkezik a spanyol, utána pedig a magyar áru.

Július végén és augusztusban Európában egyedül Magyarországon van dinnye. És ha ez a dinnye összeér a spanyol, szezonvégi dinnyével, akkor a vevő nem tudja megkülönböztetni, hogy most melyik a finom, idényjellegű magyar dinnye — magyarázta Pócs János.

A gazda szerint az, hogy késik a dinnyeszezon, nem rossz sem a termelőnek, sem a vevőnek. Az persze, hogy jelentős méretű hektár kiesik a dinnyeművelésből, mindenképpen költséges, hiszen intenzív technológiával egy hektár bekerülési költsége másfél millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik