Gazdaság

Államcsőd fenyegeti Romániát

Európa 3 legkockázatosabb országa közé emelkedett Románia, világviszonylatban pedig benne van a top 8-ban - írja a Kitekintő.hu a Transindex.ro nyomán.

A csődveszély magasabb Romániában, mint Venezuelában, Argentínában, Görögországban, Pakisztánban, Ukrajnában, Dubajban vagy Irakban. A Realitatea által megkérdezett romániai elemzők eltérő véleményen vannak Románia csődjének lehetőségével kapcsolatban.

Ilie Şerbănescu gazdasági elemző szerint egy olyan ország, amely a nyugdíjakat és a béreket hitelből finanszírozza, már csődben van, a kiadások csökkentése csak a csődöt tükrözi. Továbbá úgy véli, hogy az elmúlt 20 év gazdasági rombolásának az eredménye, hogy most Románia az első 10 legkockázatosabb ország között szerepel.

Bogdan Baltazar pénzügyi tanácsadó azonban teljesen más véleményen van, mondván, hogy nagyon kevés az esélye annak, hogy Románia fizetésképtelenné válik. “30%-os GDP arányos államadóssággal nem fenyeget államcsőd veszélye, sokkal inkább a gazdaság további hanyatlása és az emberek elszegényedése okozhat problémát”- mondta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik