Gazdaság

Ukrajna újraindítja a privatizációt

Ukrajna hamarosan újraindítja a korábban teljesen leállított privatizációt az UkrTelekom távközlési monopolcég, szénbányák és mezőgazdasági földterületek magánkézbe adásával.

Irina Akimova, Viktor Janukovics ukrán államfő vezető gazdasági tanácsadója azt mondta, hogy a magánosításból kilencmilliárd dollár folyik be a költségvetésbe öt éven belül.

Az UkrTelekomot már évekkel ezelőtt kijelölték magánosításra, de tőzsdei bevezetése elmaradt a belpolitikai csatározások miatt. A cég értékét 1-3 milliárd dollárra becsülik a szakértők.

Az elnöki gazdasági tanácsadó rámutatott arra, hogy komoly külföldi érdeklődés van a mezőgazdasági ágazat iránt. Ukrajna a világ egyik vezető gabonaexportálója, idei kivitele várhatóan eléri a 20 millió tonnát.

Ukrajnában a föld magántulajdonát ugyan törvény engedélyezi, ami azonban ténylegesen nem valósulhat meg egy már többször meghosszabbított moratórium miatt, ami gátolja a szektor fejlődését. Irina Akimova ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy 2012-től megszűntetik ezt a moratóriumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik