Gazdaság

Orbán: az államon 120 milliárd forintot takarítanak meg

Az állam 120 milliárd forintot takarít meg "saját magán"; többek közt a költségstop bevezetésével az állami és költségvetési intézményekben.

A miniszterelnök szerint a közszféra bérkiadásainak átalakításával, a költségvetési kiadások felülvizsgálatával az alapoknál és a tárcáknál, külső megbízások és a feladatkiszervezések teljes körű felülvizsgálatával elérhető a kívánt összeg.

A kormányfő javasolta, hogy havi bruttó kétmillió forintos fizetési plafont vezessenek be a költségvetési szférában, beleértve ebbe a nemzeti bankot is.

Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra – jelentette be. Közölte azt is: elrendeli a bértömeg-csökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Orbán Viktor teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendel el a közszférában, és azt is javasolja, hogy a pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még ebben az évben csökkentsék 15 százalékkal.

Az állami vállalatoknál működő száz igazgatóság számát tízre csökkentik, így a testületek létszáma 319 főről 60-ra mérséklődik; a 636 felügyelőbizottsági helyből 450 marad.

Nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását is bejelentette a miniszterelnök, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik