Gazdaság

Íme Orbán Viktor gazdasági akcióterve

Egykulcsos, 16 százalékos családi jövedelemadózás bevezetését javasolja a kormány, erre két év alatt állna át az ország - mondta Orbán Viktor kormányfő kedden a parlamentben.

Ennyi idő alatt kivezetik az adórendszerből az adójóváírás intézményét – tette hozzá.

Be kell vezetni az adózás alá nem vont kereset fogalmát, és aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, akkor ez után a jövedelem után ne kelljen újra adót fizetni – javasolta Orbán.

A kormányfő szerint a vérszerinti egyenes ági rokonoknál az államnak sem illeték, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs.

A cégek nyereség után fizetendő társasági adója 19-ről 10 százalékra csökken évi 500 millió forintos nyereség alatt – ismertette a miniszterelnök.

A kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz úgynevezett kisadó eltörölését javasolta az új kormány.

A kormány külön előterjesztést készít az európai uniós források radiális átrendezésére a kis- és közepes vállalkozások (kkv) javára.

Orbán Viktor továbbá azt javasolja, hogy a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit jelentősen könnyítsék.

Az ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia és adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot – kezdeményezte a kormányfő.

A költségvetési szférában és a jegybanknál havi bruttó kétmilliós fizetési plafont vezet be a kormány. Orbán Viktor azt javasolja, hogy a hatvan napon túli végkielégítések és egyéb, béren felüli juttatások – mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz – a költségvetési szférában legyenek megadóztatva 98 százalékkal.

Az állam 120 milliárd forintot takarít meg “saját magán”; Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban négy intézkedést sorolt fel kedden: költségstop az állami és költségvetési intézményekben, a közszféra bérkiadásainak átalakítása, a költségvetési kiadások felülvizsgálata az alapoknál és a tárcáknál, külső megbízások és a feladatkiszervezések teljes körű felülvizsgálata.

A miniszterelnök azt javasolja, hogy a pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még ebben az évben csökkentsék 15 százalékkal.

Megadóztatja a kormány három évre a bankokat, biztosítókat, és pénzügyi cégeket 13 milliárdról 200 milliárdra emeli a költségvetésbe fizetendő összeget. A kormány tárgyalásokat kezd a bankok képviselőivel, hogy a “bankadót”, milyen adóalapra vetítsék ki, milyen arányú legyen a megosztása a bankok, biztosítók, lízingcégek között; Orbán Viktor közlése szerint a bankadót három évre vezetnék be és ennyi idő alatt vezetnék ki a rendszerből, ennek lépéseiről meg kell állapodni a kormánynak és a bankrendszernek.

Orbán Viktor közölte, teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.

Nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását jelentette be a miniszterelnök, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből. A kormány meg akarja állítani a devizahitelek terjedését, ezért azt javasolja, hogy a jövőben jelzálogbejegyzés csak forint alapú lakásvásárlási hitel esetén legyen engedélyezhető.

Orbán Viktor felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közüzemi díjak emelésére rendeljen el moratóriumot és kezdeményezzen tárgyalást az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal.

A kormány elképzelései szerint költségvetési felügyelőket küldenek ki a jelentős közpénzzel gazdálkodó intézményekhez, köztük azokhoz is, amelyek eddig intézményi autonómiát élveztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik