Gazdaság

Gigantikus beruházás indul a Lágymányosi hídnál

Százmilliárd forintos költséggel és jövő évi indulással a Wing Zrt. beépíti a Lágymányosi híd déli oldalán a Duna és a Ráckevei Duna ág által határolt 15 hektáros területet.

A hídhoz közelebbi részen 135 ezer négyzetméter iroda épül, 87 ezer négyzetméteren ezer lakás kap helyet, míg az üzletek, vendéglátóhelyek alapterülete nyolcezer négyzetméter lesz – közölte Noah M. Steinberg elnök-vezérigazgató.

A tervezett befejezési határidő 2021, de Gegessy Ferenc IX. kerületi polgármester úgy vélte, hogy ez pesszimista ütemezés.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy 30 százalék önerővel és 70 százalékos banki finanszírozással végzik a beruházást. A lehetséges finanszírozó bankok között említette az Euro Hypo és a CIB bankot is.

A terület egyik része korábban a VITUKI-é volt, sokan a kutatóintézet toronyházáról azonosítják be a szóban forgó területet, amely szerves egységet alkot a híd északi részén megépült Művészetek Palotájával és a Nemzeti Színházzal. A VITUKI székháza egy kis területtel továbbra is az intézeté marad. A Wing 2006 óta vásárolta fel folyamatosan a különféle tulajdonosoktól a telkeket.

A kerületi szabályozási tervet az idén májusban fogadta el az önkormányzat, és áldását adta rá a főváros is. Az épületek legfeljebb 15 emeletesek lesznek.

A kerületi polgármester elmondta, hogy a beruházó szerződésben vállalt kötelezettséget több közösségi létesítmény létrehozására. Ezek közé tartozik egy új HÉV megálló építése, a Soroksári út szélesítése, és aluljáróval való ellátása, továbbá kerékpárút építése is.

A fejlesztő – különféle zöld technológiákat alkalmazva – úgy kalkulál, hogy az épületek működtetése felébe kerül majd a hagyományosokéhoz képest. A jövő évi indulást irodaépítéssel kezdik, az első átadását 2013-ra tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik