Gazdaság

Londoni elemzők a magyar kormány bakijáról

Morgan Stanley szerint a kommunikációs baklövések sorozata hihetetlenül összezavarta a befektetőket.

Magyarország problémái nem újak, ám az elmúlt napok kormányzati nyilatkozatai nyomán e problémák ismét a piac figyelmének középpontjába kerültek, ami tartósan magasabb kockázati felárakat és a magyarországi jegybanki kamatcsökkentési ciklus leállását okozhatja – áll vezető londoni befektetési és elemző házak hétfői értékeléseiben. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének hétfői elemzése szerint “a kommunikációs baklövések sorozata hihetetlenül összezavarta a befektetőket”, és bizonyos mértékig újrateremtette azt a pánikot, amely 2008 végére, 2009 elejére volt jellemző.

A ház szerint ez egyébként is rendkívül ideges kockázati környezetben “már egyértelműen sok volt a piacnak” mindaz, ami a múlt hét utolsó napjaiban a gazdaság állapotáról elhangzott. A svájci frank-forint árfolyam – amely a devizában eladósodott háztartások szempontjából a leginkább számít – “válságszint közelébe” ért, és gyakorlatilag minden egyes jelző, amelyet a magyar jegybank figyel, veszélyhelyzetet mutatva kezdett villogni – áll a Morgan Stanley hétfői elemzésében.

A cég szerint a Fidesz hangnemének változásával valószínűleg visszanyerhető az elszenvedett veszteségek egy része, ám a forint most már sebezhető marad, és az MNB-nek “nem lesz mersze” újabb kamatcsökkentést végrehajtani, amíg ilyen nagy a bizonytalanság. Ebben a helyzetben az enyhítési ciklus valószínűleg “meghatározatlan időre lefulladt”, hacsak a kockázatvállalási hajlandóság nem javul számottevően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik