Gazdaság

Visszaesett az autók gyártása és eladása Kínában

A tavalyi évhez képest a kínai autópiac még mindig jelentős élénkülést mutat, de az előző hónaphoz képes májusban csökkent az eladások száma.

A kínai autógyártók 1 millió 310 ezer darab gépkocsit gyártottak az év ötödik hónapjában, 14,36 százalékkal kevesebbet, mint áprilisban – közölte Csao Hang, az ágazat technológiai és kutató központjának (CATRC) igazgatója. Ezzel a január és május közötti időszak termelése 7,18 millió darabra nőtt, ami több mint 52 százalékos emelkedésnek felel meg éves összehasonlításban.

Az autóeladások májusban közel 14 százalékkal mérséklődtek áprilishoz képest. Ez mintegy 1 millió 200 ezer darab értékesítését jelenti. Az idei év első öt hónapjában a világ legnagyobb autópiacán összesen 6 milliónál is több új autót adtak el. A tavalyi év azonos időszakához képest ez körülbelül 34 százalékos bővülést fejez ki.

A CATRC az érdeklődés mérséklődését a hazai autópiac periodikus hullámzásával magyarázza, és júniusra ismét erős keresletet, a gyártók részéről intenzív marketingkampányokat jelez előre.

Kínában 2009-ben több mint 10 millió autót adtak el és piaci elemzők – nem kis részben a központi fogyasztásösztönző intézkedéseknek, adó és egyéb kedvezményeknek köszönhetően – továbbra is élénk keresletre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik