Gazdaság

Orosz kézre juthat a Mol INA-részesedése

A Lukoil orosz magáncég megvásárolná a Moltól az INA horvát olajtársaságban meglévő részesedését - írta kedden a Danas című belgrádi lap egy szerb elemzőre hivatkozva.

A lap szerint az ügylet végre megoldaná a szerb-horvát jogvitát. A régre visszanyúló – 2002-ben felfüggesztett, de hétfőn Belgrádban folytatódott – per tárgya a Lukoil tulajdonában lévő szerb Beopetrol vállalat tulajdonlása.

A horvátok nyújtottak be keresetet a szerb cég ügyében, kérve, hogy a bíróság mondja ki: a 90-es évek elején, Jugoszlávia szétesésekor a Beopetrol – amelyet az INA alapított annak idején – jogellenesen került szerb állami tulajdonba; a cég 167 benzinkútja, 11 raktára és 11 más ingatlanja a horvát céget illeti. Az INA emellett 93 millió dollár kártérítést is követel, plusz a kamatokat.

Szerbia hét éve a Lukoilnak adta el a Beopetrol 80 százalékos tulajdonrészét, az orosz cég – amely éppen a Molt előzte meg a részvénycsomag eladására kiírt pályázaton – azóta is tulajdonosa a szerb vállalatnak.

A Danas cikkében megszólaltatott szerb elemző, Branko Pavlovic szerint a horvát kereset jogilag megalapozott, de az ügy “egészen más módon” is rendeződhet. “Feltételezem, hogy a Lukoil meg fogja venni a Mol-tól a magyar cég tulajdonában lévő INA-részvények meghatározó részét”, így az ügy “házon belül” rendeződhet – mondta az elemző.

A Mol kicsivel több mint 47 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a horvát nemzeti olajtársaságban. A fennmaradó részvények zöme (majdnem 45 százalék) a horvát államé, a maradék 8 százalék magánbefektetők tulajdonában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik