Gazdaság

Gyengült a forint kedden reggel

A romló világgazdasági növekedési kilátások és az adósságválság pénzügyi szektorra gyakorolt hatása miatt gyengülő eurót követve kedden reggel gyengültek a térségbeli devizák is.

Az eurót kedden délelőtt fél tízkor 276,85 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, azaz gyengült a hétfő délután négykor tartott 275,20 forinthoz képest.

A dollárt 227,15 forinton jegyezték 1,2204 dolláros euró árfolyam mellett. Hétfőn a dollárt 223,70 forinton, az eurót 1,2304 forinton jegyezték.

A svájci frank jegyzése kedd délelőtt 195,68 forint 193,55 forint után, 100 japán jent pedig 250,26 forinton jegyeztek 244,60 forint után.

Az euró gyengülését kedden reggel az az aggodalom idézte elő, hogy euróövezeti szuverén adósságszolgálati válság pénzügyi szektorban lecsapódó következményei bankok szanálását teheti szükségessé. Emellett kedden reggel nagymértékben rontott a világgazdaság növekedési kilátásainak piaci megítélésén a kínai ipari termelés májusi csökkenése is.

A befektetések biztonságos deviza eszközökbe való áthelyezése kedden reggel rövid idő alatt egy százalékkal erősítette a jent az euróval szemben.

A térségbeli devizák árfolyam alakulását illetően minimális befolyásoló hatást tulajdonítanak a kereskedők a belföldi makroadatoknak és politikai fejleményeknek, azt sokkal inkább az euró nemzetközi kockázati megítéléshez, illetve a világgazdasági fellendülés kilátásaihoz kötik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik