Gazdaság

Milliós bírságot kapott a Hit Gyülekezet

Részben a saját tulajdonában lévő céget hirdetett ki nyertesnek egy debreceni iskolabővítésnél a Hit Gyülekezet, amelyet ezért 3 millió forintra bírságolt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB).

Tavaly júliusban indított egyszerű közbeszerzést a Hit Gyülekezete a debreceni Huszár Gál Gimnázium Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény új épületrésszel való bővítésére. Az építés költsége 204 millió forint, ebből 10 százalék a Hit Gyülekezet saját ereje, míg az állami támogatás 27,5, az uniós támogatás pedig 156,2 millió forint.

A három ajánlattevő közül az összességében legkedvezőbb Alföld Bau 2001 Kft. ajánlata lett a nyertes. A VÁTI Magyar regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. – mint közreműködő szervezet – idén januárban kötötte meg a Hit Gyülekezetével a támogatási szerződést.

Amikor március végén a Hit Gyülekezete kérte a támogatás kifizetését, mellékelnie kellett a közbeszerzési eljárás dokumentációját is. Ebből kiderült, hogy a nyertes cég 50 százalékos tulajdonosa a H&H Procects Kft, amelynek a Hit Gyülekezete a kizárólagos tulajdonosa. Ekkor fordult a KDB-hez a VÁTI.

A KDB megállapította, hogy – a tulajdoni aránytól függetlenül – nem vehet részt a közbeszerzési eljárásban ajánlattevőként olyan cég, amely az ajánlatkérő tulajdonában áll. Itt ez történt, ezért a KDB a jogsértés megállapítása mellett bírságot is kiszabott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik