Gazdaság

A Fidesz kidobja Bajnai költségvetését

Varga Mihály szerint hozzá kell majd nyúlni az idei költségvetéshez.

A Lánchíd Rádiónak adott interjúban kijelentette: amikor a tényfeltáró bizottság a részjelentését június elejére elkészíti, utána a kormánynak nyilván meg kell vizsgálnia, mit lehet tenni, milyen lépéseket célszerű elindítani.

Valamikor a nyár folyamán elő kell készíteni egy gyors költségvetési módosítást, mert “ha a hiány mértéke magasabb lesz annál, mint amit korábban a mostani költségvetésbe beírtak, akkor nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna” – közölte, hozzátéve sem magunkat, sem a világot nem csaphatjuk be azzal, hogy kozmetikázunk adatokat. A tényfeltárásról kifejtette: minden olyan dokumentumot, ami beszerezhető, nyilvánosan elérhető és valamilyen gazdasági, államháztartási tényre utal, összegyűjtik, feldolgozzák, elemzik és megpróbálják belesűríteni a jelentésbe. Így – fűzte hozzá – az magába fogja foglalni a gazdaság helyzetét, az adózás és járulékfizetés tendenciáit, a devizahitelesek problémáját.

A tényfeltáráshoz felhasználják a minisztériumok adatbázisait és más nyilvános csatornákat is – mondta Varga Mihály. Ez utóbbira a Malév ügyét hozta példaként; mint mondta: két hete még senki nem tudta, hogy a légitársaságnál ekkora problémák vannak. Azóta volt az Országgyűlés gazdasági bizottságának egy ülése, ahol a problémák előjöttek, és időközben érkeztek szerződésmásolatok is a testülethez. A Miniszterelnökség leendő vezetője úgy vélekedett: sok adat csak akkor kerül majd nyilvánosságra, ha megtörténik a minisztériumokban az átadás-átvétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik