Gazdaság

Átalakítják a pályázati rendszert Fellegiék

Az európai uniós forrásokat elsősorban növekedéspárti, munkahelyteremtő, és a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató gazdaságpolitikát szolgáló területekre fogják átcsoportosítani.

Hozzáfűzte: “felmerülhet az egyes operatív programok forrásainak az átcsoportosítása” is. Kiemelte, hogy felszámolják az uniós forrásokból végzett felesleges presztízs- vagy fenntarthatatlan beruházások finanszírozási gyakorlatát.

Kiemelt cél a munkahelyek fenntartása, és újak létrehozása, valamint a kkv-k megerősítése, érdekeik tartós védelme. A forrásokat hatékonyan és gyorsan tervezik eljuttatni a kkv szektornak.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy a fejlesztéspolitika területén azonnali szemléletváltásra van szükség. Jelenleg az európai uniós források hatalmas bürokráciával, lassítva érkeznek, a lehívási arány alacsony, kevés a támogatások felhasználására adott idő, és a pályázati rendszer széttagolt.

A miniszterjelölt szólt arról is, hogy a pályázati rendszer szétaprózottságának megszüntetése érdekében csökkentik a kiírt pályázatok körét, emellett a minimálisra tervezik csökkenteni az adminisztrációt, és lerövidítik a pályázatok lebonyolítási idejét.

A fejlesztés irányát az érintett terület sajátosságai kell hogy meghatározzák, ezért fontosak a belülről jövő kezdeményezések – hangsúlyozta a miniszterjelölt. Hozzátette: javítani kell kkv-k közbeszerzéseken való nyerési arányát és a közbeszerzési szabályokon is ennek megfelelően fognak módosítani már a közeljövőben.

A sikeres fejlesztési politikával Magyarország visszanyerheti vezető szerepét a régióban, és a közép-európai gazdasági együttműködés kulcsszereplőjévé válhat. A fejlesztési tárca feladata, hogy összefogja azokat a kezdeményezéseket, amelyek elősegítik ennek mielőbbi megvalósulását – összegezte a jelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik