Gazdaság

Parragh az elmúlt évek gazdasági hibáról

Az uniós forrásokat hibás logika mentén költi el Magyarország.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Duna Televízió reggeli műsorában a magyar gazdaság egyik fő gondjának nevezte, hogy abszolút ultraliberális szemlélet mentén mozgott, vagyis mindent a versenyre bízott, a hazai cégek érdekeire nem figyelt, nem próbálta óvni őket.

A magyar gazdaságot támogatni hivatott intézményrendszerek látszatintézményként működtek, és rossz gazdaság körüli környezet alakult ki bürokráciában, korrupcióban, adórendszerben, s mára már sajnos a belső piac vonatkozásában is – mondta Parragh László.

Szerinte az ország egy fejlett állam logikájával költötte el az uniós pénzeket is, a brüsszeli támogatások olyan beruházásokra mentek el, amelyek nem segítették a tartós gazdasági növekedést. Főterek, várak, díszkivilágítások megújítása helyett jobb lett volna gyártási technológiákat fejleszteni, beszállítói láncokat kiépíteni az EU-forrásokból – tette hozzá. .

Parragh László üdvözli, hogy az új kormány csökkentené a bürokrácia jelentette költségterhet és az adókat. A bürokrácia lefaragása szerinte végrehajtható, de a 800 milliárdos csökkentéshez “a mostani rendszert fenekestől fel kell forgatni”.

A kamarai elnök szerint az adószintünk 20-25 százalékkal magasabb a környező országokénál, de még a mai elvonási rendszeren belül is jelentősek a vállalkozások mérete szerinti eltérések. Míg egy nagy cég 100 forint számított adóból ténylegesen 40 forint körüli összeget fizet be, a többit kedvezményeken keresztül leírja, addig a kisvállalkozásoknak 100 forint számított adóból 96-ot kell befizetniük, mert rájuk nem vonatkoznak kedvezmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik