Gazdaság

4,5 százalékos alapkamatot szeretne a leendő kormány

A reálgazdasági folyamatok alapján 4,5 százalékos jegybanki alapkamatot tartana indokoltnak Matolcsy György.

A leendő nemzetkgazdasági miniszter szerint a tervezett 3,8 százalékos államháztartási deficittel szemben az új kormány öröksége “lényegesen súlyosabb”, amelyet a jelenlegi adósságválságok okozta feszült helyzetben Magyarország nem engedhet meg, feltétlen orvosolni kell.

A nemzetgazdasági miniszterjelölt kinevezését megelőző meghallgatáson az Országgyűlés költségvetési bizottságában kedden az első jeleket riasztónak nevezte. Ide sorolta az önkormányzati szektor 1000 milliárd feletti adósságterhén túl azt, hogy működőképességük csak augusztusig, szeptemberig tart ki. Szerinte újabb és újabb fekete foltokra derül fény, ide sorolta a Malév és a Munakerőpiaci Alap helyzetét.

A jegybanki alapkamatcsökkentés nélkül a célok nem elérhetők – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jegybanknál kéthetes betétben elhelyezett banki források felszabadítása a cél.

A jegybankkal együttműködés, meggyőzés, esetleg közös program kell a növekedés beindításához a nemzetgazdasági miniszterjelölt szerint.

Hangsúlyozta: a pénzügypolitika irányítójaként együtt kell működnie az MNB elnökével. Hozzátette: fiskális élénkítésre nincs lehetőség, együttműködés, meggyőzés, ha lehet közös program kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik