Gazdaság

Önálló ágazat lesz a nemzeti vagyongazdálkodás

A minisztérium lesz a kizárólagos irányító és felügyelő.

Önálló ágazat lesz a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lesz az állami vagyongazdálkodás kizárólagos ágazati irányítója és felügyelője. A parlament által csütörtökön tárgyalt törvényjavaslat szerint megszűnik a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, az Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) kerül több cég vagyonkezelése és a törvény készíti elő az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség összevonását.

Fónagy János (Fidesz) az állami vagyonnal való felelős gazdálkodásért szükséges törvények módosításáról szóló javaslatról szóló expozéjában csütörtökön azt mondta: az előterjesztés célja, hogy új típusú, értékalapú nemzeti vagyongazdálkodás egységes rendszere jöjjön létre. Az új vagyongazdálkodás alappillére a hatékony, átlátható és takarékos gazdálkodás; ezt szolgálja az új szervezeti, intézményi rendszer megteremtése – fűzte hozzá.

Elmondta még: az új rendszer keretében az állam gondos gazdaként felelősen megóvja, takarékosan működteti, gyarapítja a nemzeti vagyont. Az értékgyarapítás – fűzte hozzá – magába foglalhatja az állami vagyon üzleti alapú hasznosítását, értékesítését, növelését, a vagyoni kör bővítését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik