ksh
Gazdaság

Nőtt az ipari termelés márciusban

Az ipari termelés 2,8 százalékkal nőtt 2010 márciusában az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

A termelés volumene az év első három hónapjában 4,5 százalékkal volt magasabb, mint 2009 azonos időszakában, míg az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 0,4 százalékkal csökkent.

Egy évvel korábban, tavaly márciusban az ipari termelés korrekciók nélkül 15,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 19,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, februárhoz képest pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 4,7 százalékkal emelkedett.

Az ipari export 2010 első három hónapjában 12,5, márciusban pedig 9,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Márciusban az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év harmadik hónapjában a feldolgozóipari kivitel több mint egynegyedét képviselő járműgyártás exportvolumene az átlag felett, 15,3 százalékkal nőtt. A másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kivitele kisebb mértékben, 3,6 százalékkal emelkedett.

Az ipar január-márciusi belföldi értékesítése 9,3 százalékkal, a márciusi 7,3 százalékkal csökkent 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első három hónapjában 7,5 százalékkal, márciusban pedig 4,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami nagyrészt a lakossági és a beruházási kereslet visszaesésével függ össze.

Átlagon felüli, 21,5 százalékos volumenbővülést regisztrált a KSH a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység alágban, valamint a vegyi anyag, termék gyártása is 11,9 százalékkal nőtt, nagyrészt az értékesítés kedvező alakulása miatt.

Idén márciusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 0,9 százalékkal csökkent 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 0,3 százalékkal nőttek, az új belföldi rendelések ezzel szemben 8,3 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 17,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik