Gazdaság

A hackerek képesek lesznek gyilkolni is

Egyetemi kutatók vették górcső alá az autók központi számítógépeit és az eredmény cseppet sem megnyugtató.

Az eredményeiket egy Oakland-i konferencián mutatják be a jövő héten az azóta szövetségbe tömörült csapat tagjai. Megállapításuk szerint az új autók diagnosztikai portjára csatlakozva egy ügyes hacker szinte bármit megtehet: bekapcsolhatja a fűtést, felhangosíthatja a rádiót, bezárhatja az utasokat az autóba, vagy ami még rémisztőbb, például kiiktathatja a fékeket.

2009 végén már demonstrálták az eredményeiket egy üres repülőtéren, ahol a haladó autóval szinte bármit megtehettek, a kormányzáson kívül. Blokkolták a fékrendszert, leállították a motort, meghamisították a sebességmérőt, mindezt az autó számítógépére kötött laptoppal, amelyet távolról, egy másik autóból vezéreltek.

A kutatók elmondásuk szerint számos olyan típust találtak, amely kifejezetten kis ellenállást tanúsított a feltörési kísérletekkel szemben.

A csapat célja nem az, hogy a hétköznapi autóvezetőkre a frászt hozzák, sokkal inkább az iparági szereplők figyelmét szeretnék felhívni a problémára. Bár a módosításokhoz ma még az ügyes programozón kívül kell a fizikai hozzáférés, a jövőben ez változhat, hiszen az autógyárak egy része már tervbe vette, hogy távolról is lehessen diagnosztikát folytatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik