Gazdaság

Szerbiában tárgyal az IMF küldöttsége

Szerdán Szerbiába érkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy elvégezze az országgal tavaly megkötött készenléti hitel megállapodás szokásos negyedéves felülvizsgálatát.

A szerb kormány képviselőivel folytatott tárgyalások fő témái a szerbiai adó- és nyugdíjreform lesznek. A küldöttség emellett véleményt mond a felelős pénzügyi gazdálkodást garantálni hivatott szerbiai törvénytervezetről is.

Az adórendszer átfogó átalakításának fő iránya a munkát, a fogyasztást, az áruk előállítását és a beruházásokat terhelő adók csökkentése – írta a Vecernje novosti című újság. A napilap szerint a változtatások már jövőre életbe léphetnek.

Diana Dragutinovic pénzügyminiszter azt mondta: a szerb kormány minden feladatot teljesített, amit az IMF-fel kötött megállapodásban az idei első negyedévre vállalt. A nemzetközi pénzügyi intézmény legutóbbi előrejelzése szerint az idén 2, jövőre 3 százalékkal bővül a szerb gazdaság a tavalyi 3 százalékos csökkenés után.

Szerbia csaknem napra pontosan egy éve írt alá hitelmegállpodást az IMF-fel 2,9 milliárd euró értékben. Belgrád ebből eddig nagyjából 1,3 milliárd eurót használt föl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik