Gazdaság

Vulkánkitörés: jelentős forgalomcsökkenés a légitársaságoknál

Jelentős veszteséget szenvedett el az európai légitársaságok jó része az izlandi vulkánkitörés miatt még áprilisban elrendelt, több napos légtérzárlat miatt.

Az Air France-KLM arról számolt be, hogy áprilisban 16 százalékkal esett vissza globális utasforgalma az egy évvel korábbihoz képest – Európában 23,5 százalék volt a visszaesés -, a légtérzár alatti időszakban a légitársaság vesztesége elérhette a napi 35 millió eurót.

Az Aer Lingusnál 27,1 százalékkal, a brit BAA repülőtér üzemeltető légikikötőiben 22,7 százalékkal csökkent az utasforgalom. A Lufthansánál korábban azt közölték, hogy összességében 200 millió eurót veszítettek a légtérzárlat miatt.

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) előzetes számításai szerint a szövetséghez tartozó cégek veszteségei elérhetik az 1,7 milliárd eurót, ami a júniussal végződő negyedév eredményeit jelentősen rontani fogja.

A szervezet korábban azt jósolta, hogy az idén jóval kevesebb lesz a légitársaságok vesztesége a tavalyinál, 2,8 milliárd euró a 2009. évi 9,4 milliárdot követően. Márciusban is tovább erősödött a kereslet, ezt a folyamatot akasztotta meg a légtérzárlat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik