Gazdaság

Izrael csatlakozott az elit klubhoz

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai egyhangú szavazással elfogadták Izrael csatlakozását a szervezethez.

Az OECD mind a 31 tagja támogatta Izrael felvételét, annak ellenére, hogy korábban három tagállam – Svájc, Írország, illetve Norvégia – fenntartásokkal kezelte a zsidó állam csatlakozását amiatt, hogy Izrael nem kezeli külön gazdasági entitásként a ciszjordániai zsidó telepeket.

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök a szavazást megelőző napokban telefonon kérte a szervezet tagállamainak vezetőit, hogy ne engedjék Izrael csatlakozását. A palesztin vezető azzal érvelt, hogy a zsidó állam nem különítette el a telepekről származó gazdasági adatokat sajátjaitól, így az általa közölt statisztikák nem valósak.

Izraeli kormánytisztviselők korábban kifejtették, hogy a tagság elnyerése Izrael gazdasági teljesítményének elismerését jelentené, és növelné a befektetői bizalmat országukkal szemben.

A párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet a világ fejlett ipari országait tömöríti, Magyarország 1996 óta a tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik