Gazdaság

Tovább eshet az olaj ára

Az OPEC nem tervez termeléscsökkentést az áresés miatt.

Az olajportáló országoknak egy ideig együtt kell élniük a bizonytalan, ingatag árakkal. Az OPEC főtitkára, Abdallah Szálem el-Badri azt mondta vasárnap az Öböl menti Dohában egy energiaügyi értekezleten, hogy az OPEC már megtette a szükséges intézkedéseket 2008 végén, amikor csökkentette a tagországok kitermelési kvótáit. Szerinte most is arra van szükség, mint eddig, vagyis, hogy a tagországok tartsák be a kvótákat.

Szakmai becslések szerint a másfél éve elhatározott termeléscsökkentésnek már csak kevesebb mint a felét tartják be az OPEC-országok, ám a túlkínálat ellenére a kőolaj szabadpiaci ára a 2008 végi, hordónkénti 45 dollárról a múlt hét elejéig majdnem 90 dollárra emelkedett. A múlt héten a szabadpiaci ár háromhavi mélypontra esett, az északi-tengeri Brent 78,27 dolláron, az amerikai WTI könnyűolajfajta 75,11 dolláron végzett pénteken. Csakúgy, mint a többi piacon, itt is az euróövezeti adósságválság és a fejlett világ gazdasági növekedésének kilátásai szegték kedvét a befektetőknek.

Az OPEC főtitkára a kőolaj árának korábbi emelkedését általában a spekulációval magyarázta, és most az áresést is a piaci spekulációnak tulajdonította, ami nem indokol intézkedést az OPEC-részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik