Gazdaság

Szigorodó hitelközvetítés – védi az állam az ügyfeleket

Csak engedéllyel és megfelelő szakmai végzettséggel lehet valaki alkusz vagy hitelközvetítő.

A független hitelközvetítők szeptember utolsó napjáig tevékenykedhetnek, azt követően csak akkor, ha megszerezték a pénzügyi felügyelet engedélyét. A PSZÁF már előkészíti az engedélyhez szükséges képzést.

A független közvetítőkre szakmai követelményeket, és káreseményenként 5 millió, de évente – együttesen – 50 millió forint összegű felelősségbiztosítást ír elő a törvény. Az alkuszoknál szigorúbb a felelősségbiztosítási követelmény: káreseményenként 10 millió, míg évente legalább 100 millió forintra kell szólnia.

A hitelintézeti törvény a díjazásról annyit mond, hogy a független közvetítő a pénzügyi szolgáltatás közvetítéséért közvetítői díjat kizárólag a megbízótól fogadhat el. Külön kormányrendelet szól a közvetítők díjazásáról. Ez kimondja, hogy az alkusz és az ügyfél közti szerződésnek tartalmaznia kell az alkuszt megillető szerzési jutalék mértékét és a megfizetés feltételeit.

Vizsgát az a középfokú végzettségű személy tehet, aki a hatósági képzést elvégezte. A vizsga egyebek mellett a pénzügyi piacok ismeretéből, általános jogi ismeretekből és a lakossági megtakarítási, és befektetési termékek jellemzőinek ismeretéből áll. Ez erőpróba elé állítja majd az érintetteket, hiszen a tapasztalatok szerint kevés közvetítő rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel, a többiek számára ez az év áll rendelkezésre a szükséges bizonyítványok megszerzéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik