Gazdaság

4414 kilométer egy liter üzemanyaggal

Rekordot ért el egy francia csapat az idei Shell Eco-Marathon Europe versenyen, a gallok egy liter üzemanyaggal 4414 kilométert tettek meg a németországi megmérettetésen.

A nantes-i Polyjoule nevű csapat svájci versenyzők ötéves rekordját adta át a múltnak. A svájciak egy liter üzemanyaggal 3836 kilométert tettek meg anno.Az üzemanyag-takarékos járművek versenyét szervező Németországnak sem volt oka szégyenre, a hazai versenyzők 2795 kilométerre jutottak egy literrel a klettwitzi Lausitzring versenypályán.

A gazdaságos energiafelhasználáson alapuló versenyen 22 európai és afrikai ország 213 csapata méretteti meg magát a pénteken záruló rendezvényen. A szervezők szerint mintegy háromezer diák jelentekezett – java részük saját maguk fabrikálta járművel – a futamokra.

Eddig csak a napelemes járgányokkal érkezőknek volt némi gondjuk, őket borús idő hátráltatja.

Magyarországot három csapat képviseli. Az Óbudai Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem mellett idén a Kecskeméti Főiskola is saját járművel és lelkes csapattal vesz részt. A kecskemétiek benzin hajtotta és az óbudaiak etanolos autója a prototípus kategóriában, a győriek napelemes járgánya a városi autó kategóriában nevezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik