Gazdaság

Támad a görög járvány?

A görög pénzügyminiszter szerint az államcsőd ellen az egyetlen esély az EU-, illetve az IMF-hitel. Eközben a Moody's leminősítette Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot, Írországot és Nagy-Britanniát. A kelet-európai országokat most nem "bántották".

A görög pénzügyminiszter szerint az államcsőd és a májusban esedékes államadósság-törlesztés felfüggesztésének elkerülésére a EU-tól és az IMF-től való hitelfelvétel az egyetlen esély.

Jeórjiosz Papakonsztantinu – aki a parlamentben, a megszorító csomag tervezetének vitáján szólalt fel – hangsúlyozta: a görög államkincstárban nincs elegendő pénz ahhoz, hogy újrafinanszírozzák a május 19-én lejáró 9 milliárd eurós államkötvényt, ezért az egyetlen lehetőség az esedékes adósság kifizetésére a megmentési csomag “megcsapolása”.

Járványtól tart Európa

Több nyugat-európai és euróövezeti bankrendszerre is átterjedhet a görög szuverén adósságválság járványos hatása, Közép-Kelet-Európában ugyanakkor “nem érett meg a helyzet” a görög járvány teljes körű átterjedésére, mivel a térség makromutatói sokkal jobbak, mint a sebezhető eurótagállamokéi – áll vezető londoni hitelminősítő és befektetési házak csütörtöki helyzetértékeléseiben.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot, Írországot és Nagy-Britanniát nevezte meg azon országok között, amelyek bankrendszereire a szuverén hitelkockázatból eredő potenciális járvány átterjedhet.

A Morgan Stanley befektetési bankcsoport londoni elemzőinek csütörtöki értékelése szerint Közép- és Kelet-Európa (CEE) EU-tagállamai, köztük Magyarország széleskörű makro-összehasonlításban sokkal jobb állapotúak, mint a járványveszélyes euróövezeti tagok, és a CEE-térség várhatóan jobban fog teljesíteni a mostani volatilis helyzetben, mint Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik